New Nordic Voices2019-12-16T09:50:17+00:00

New Nordic Voices

New Nordic Voices är ett initiativ som startades av ACT (Afro-Cosmopolite Thespians) i Danmark. ACT startade 2015 av en grupp internationella konstnärer och är Danmarks första globala teater/konstnärliga organisation.

New Nordic Voices synliggör nordiska konstnärer med minoritetsbakgrund genom att utforska teaterverk av nordiska ikoner och sammanfoga dem med motsvarande globala ikoner från afro-amerikanska, afrikanska och karibiska traditioner. Syftet är att bygga nätverk mellan nordiska konstnärer med olika bakgrunder och att främja en interkulturell och inkluderande teaterscen.

Genom lokala, regionala och tvärkontinentala samarbeten fungerar ACT – New Nordic Voices som en interkulturell och kreativ aktör som tar avstamp i visionen om att bidra med nya perspektiv och främja mångkultur.

Med stöd av Nordiska ministerrådets Kultur- och konstprogram och i samarbete med Intercult och Caisa (Finland) har ACT – New Nordic Voices producerat “For colored girls who have considered suicide/when the Rainbow is enuf”, av poeten och dramatikern Ntozake Shange, i en fusion med den finska klassikern “A workers wife” av Minna Canth. Pjäsen är en berättelse om sju kvinnors upplevelser av förtryck i ett rasistiskt och sexistiskt samhälle och är en kombination av poesi, drama, musik och dans.

For Colored Girls är New Nordic Voices första egna produktion och den hade premiär i Helsingfors den 7–9 mars. Under 2019 kommer föreställningen även att sättas upp i Stockholm, Köpenhamn och Oslo.

New Nordic Voices (2018-2019) är ett initiativ som bygger nätverk och samarbeten mellan nordiska konstnärer med minoritetsbakgrund med syfte att främja en interkulturell och inkluderande teaterscen.

Partners:
ACT – New Nordic Voices, Danmark
Cultural Centre Caisa, Finland
Intercult

Med stöd från
Stockholms stad
Danska ambassaden i Sverige
Danska ambassaden i Finland
Helsingfors kommun
Kulturrådet Norge

Till toppen