Svenska konstnärer för Connecting Georgia

SIMKA

Sofia Romberg

Felice Hapetzeder

Oskar Gudéhn

Connecting Georgia

Connecting Georgia (2019-2020) är ett konstnärslett projekt som utforskar postindustriella havs-arv i samband med stadsplanering och samhällsutveckling som förbinder staden Batumi med andra europeiska städer. Projektet är kopplat till det Kreativa Europa-finansierade projektet Memory of Water, som samlar sex partners i Europa och finansieras av svenska institutet, tredjelandsdeltagande i östersjöregionen.

Genom att engagera konstnärer i Stockholm och Batumi i samskapande och undersökningar avser Connecting Georgia att inkludera Batumi i en större internationell dialog om utmaningarna med stadsplanering och stadsutveckling i städer vid vattnet med postindustriellt kulturarv. Det planerades att även inkludera kreativt boende för två svenska konstnärerna i  Batumi (Georgien), men på grund av Covid-19-pandemin ändrades planen för att inkludera mer digitalt idéutbyte och exponering. Projektet syftar till att undersöka vilken inverkan konstnärer kan ha på den postindustriella planeringen av vattnet.

5 konstnärer från Stockholm och 5 konstnärer från Batumi samarbetar virtuellt och utbyter idéer och erfarenheter. Varje konstnär kommer att utveckla ett konstnärligt ingripande som utforskar det postindustriella kulturarvet, sociala hållbarhet och stadsutveckling. Projektet avslutas med ett City- Lab i varje stad – en plats där medborgare, konstnärer, experter, icke-statliga organisationer och den offentliga sektorn kan samlas för att skapa idéer, verktyg och teknologier som tar itu med lokala utmaningar i ett europeiskt sammanhang.

Läs mer om våra webbinarium för Connecting Georgia:

Stockholm 2/12 2020- Svenska

Stockholm 2/12-2020- Engelska

Batumi 8/12 2020- Engelska

Connecting Georgia (2019–2020) är ett konstnärligt projekt som syftar till att utveckla och diskutera verktyg som kan användas för att tackla utmaningarna för sjönära platser med postindustriellt- kulturellt arv.

Partner
Intercult
BAHA, Batumi Art House Argani
Baltic Sea Cultural Center, Gdansk

Kollaboratörer
PPV Knowledge Networks
TU konstplattform/Art Platform

Batumi Konstnärer
Irakli Dzneladze,
fotograf
Giorgi Gogiberidze,
målare, direktör, fotograf och manusförfattare
Shota Gujabidze,
fotograf, filmregissör och stadsaktivist
Zaira Nadirashvili,
bildkonstnär och fotograf
Levan Tsulukidze, musiker, multi-media konstnär, målare

med organisatör Zviad Eliziani, Batumi International Art-house Film Festival (BIAFF)

Stockholm Konstnärer
Oskar Gudéhn,
musiker och arkitekt
Felice Hapetzeder,
bildkonstnär
Sofia Romberg,
bildkonstnär och scenograf
SIMKA, curators och bildkonstnärer

Med stöd från Svenska Institutet

Bildresultat för svenska institutet logga