Your Europe, Your Say! (YEYS) är ett ungdomsevent som anordnas av Europeiska ekonomiska och sociala kommittén (EESK) i Bryssel. Uppdraget är att låta unga människor uttrycka sina idéer om EU och den framtid de vill ha. I år 2022 var fokuset på desinformation och betydelsen att vara källkritisk.

31 mars – 01 april 2022 deltog elever från de 27 EU-länderna, fem kandidatländer och en Brysselbaserad Europaskola i ungdoms virtuellt evenemang om desinformation och presenterade sina rekommendationer.

Årets YEYS evenemang hade titeln ”Sanningen om lögner, ungdomar utmanar desinformation”
Under eventet samlade 99 elever och 44 lärare från olika länder för att reflektera, delta i workshops och diskutera hur man kan tackla desinformation mer effektivt och hur man bättre kan utbilda sig själva, sina lagkamrater (medspelare) och andra.

Under två dagar deltog eleverna i olika workshops för att ta del av den teoretiska bakgrunden till och kunskapen om desinformation och komma in i trollens och falska nyhetsspridares skor. De blev bättre rustade att stå emot falska nyheter och tackla dagens desinformation.

I slutet av dessa två workshops skrev eleverna rekommendationer och kom fram till en samling av policyer som har skickats till EU-representanter på hög nivå:

Under kommande veckor kommer YEYS att publicera fler resultat från årets evenemang och tema. Håll dig uppdaterad genom att följa deras sociala kanaler:

Fil:Facebook Logo (2019).png – Wikipedia     YEYS Facebook


Läs mer om YEYS evenemang från tidigare år HÄR.

 

Källa: European Economical Social Committee