Från ett ungerskt lagförslag framgår det att premiärminister Viktor Orban planerar på att stärka greppet om kulturen i landet. Det handlar om ett nationellt kulturråd som ska “arbeta för prioriteringar och inriktningar som skall ligga i linje med ungersk kultur”. Regeringen ska också få större inflytande inom teatrar, och kunna välja och avskeda ansvariga för teatrar.

Enligt den ungerska teaterföreningen riskerar detta att inskränka den konstnärliga friheten. Detta menar också Gergely Karacsony, borgmästare i Budapest, som är kritisk mot att kulturen ska vara beroende av politiskt tillsatta personer.

Lagförslaget har bland annat motiverats av tidigare sexuella trakasserier vid en teater i Budapest. Enligt en talesperson från ungerska regeringen är lagförslaget nödvändigt då regeringen inte hade möjlighet att avskeda teaterchefen.

Den fria kulturen står inför stora utmaningar på grund av populistiska vindar som allt mer ämnar att kontrollera kulturen. Ett svenskt exempel är från Sölvesborg under hösten när den SD-ledda kommunen valde att stoppa viss samtidskonst (bl.a. menskonst) för att istället se mer “tidlös och klassisk” konst. Och i Slovakien 2018 blev journalisten Jan Kuciak och hans fästmö mördade, varefter den slovakiske kulturministern Marek Madaric avgick och uttryckte att det är oacceptabelt att en journalist mördas under hans ämbetstid.

Läs mer:
Reuters
SVT Nyheter

Bild: EU