Tack vare ett EU-beslut kan medborgare i Europa från och med 1 april ta med digitala innehållstjänster över gränserna. Det innebär att de som abonnerar på sina favoritserier, sin älsklingsmusik eller idrottsevenemang hemma kan utnyttja sina abonnemang även när de reser i Europa.

Under 2016 använde 64% av alla i EU internet för att kolla film, lyssna på musik eller för att ladda ner spel och bilder. En växande majoritet använder sig av mobila enheter i sitt internetanvändande. År 2015 gjorde ytterligare en undersökning rörande portabilitet och internetanvändande vilken visade att var tredje EU-medborgare vill ha portabilitet över gränserna. Hälften av befolkningen mellan 15 och 39 år ansåg att portabilitet och tillgång till tjänster som de abonnerar på vid resor i Europa är viktigt.

Den nya lagstiftningen ger konsumenterna tillgång till sina online-innehåll när de reser inom EU på samma sätt som de kommer åt dem hemma. Svenska konsumenter som abonnerar på streamingtjänster med filmer och serier kommer åt filmer och serier som är tillgängliga i Sverige även på semester i Kroatien eller på tjänsteresa i Nederländerna.

Läs mer i EU-kommissionens pressrelease här!