Spela rollspel om choklad (och EU)!
Letar ni efter en rolig introduktion till ett längre projekt eller studie om EU? Hur kommer EU:s 27 medlemsländer överens när de ska bestämma något? Varför inte lära sig mer om detta via rollspel!

Meningen med spelet är att låta deltagarna själva prova på hur EU:s demokratiska beslutsprocess går till. Rollspelet kan spelas av skolklasser, studentföreningar, grupper av anställda och alla andra som vill få bättre förståelse för hur EU arbetar!

Det fungerar också bra som en fristående aktivitet och kan spelas både på plats i skolan, i klassrummet eller på Kulturhuset i Stockholms kommande besökscentrum: Upplev Europa. Självklart kan det också spelas via zoom eller annat digitalt medel.

Spelguiden hittar ni via länken ovan, eller kontakta oss på Europa Direkt Stockholm om ni är intresserade av ett besök!

Här kan du även se en film om hur choklad tillverkas och saluförs i EU!

Chokladfrågan
EU:s medlemsländer handlar mycket med varandra, och många varor som tillverkas i ett EU-land säljs sedan i andra länder. En av alla dessa varor är choklad, men chokladen som tillverkas i olika länder har olika ingredienser!  Vad som räknas som “choklad” i ett land kanske inte räknas som choklad i ett annat.

I det här rollspelet får spelarna kliva in i rollerna som ministrar från olika EU-länder vars mål är att komma överens om chokladfrågor:

  • Vad räknas som choklad och vad får säljas som choklad? 
  • Kan man vara tvungen att kalla något för choklad? 
  • Vad får man annars kalla det? 
  • Och vilken minister är mest passionerad för sitt lands sak? 

Ministrarna träffas i Ministerrådet för att förhandla och rösta om en lösning, men utfallet blir sällan som förväntat!

SE HUR DU KAN SPELA HÄR!