Under det 7:e och 8:e kurstillfället på Intercults kurs ”Skapa scenkonst med VR”  hade kursens konstnärliga ledare Jonas Myrstrand uppföljning med deltagarna om hanteringen med 360-kameran och redigering. Deltagarna diskuterade sina projektidéer och filmerna som hittills skapats med 360-kameran. Deltagarna har haft olika möjligheter att testa utrustningen i olika miljöer, från att filma med en Gopro-kamera till teaterscenen, där de upptäckte att 360-filmning under repetitioner är en fördel då man kan dokumentera karaktärernas rörelser och uttryck från alla vinklar. Spännande frågor har dykt upp när de experimenterat med tekniken, som t.ex

”Kan du leva utan den taktila världen och ersätta den med en visuell och audiovisuell upplevelse?”
”Var går gränsen för personlig integritet i VR?”

Deltagarna fick även möta VR-artisten och koreografen Robin Jonsson. Robin berättade om hans resa från dansare och filmare till att pröva och utveckla nya tekniker som sedan ledde till skapande inom VR. Robin har bland annat utvecklat ett verk med en robot som han programmerar och uppträder tillsammans med. Robin Jonsson började med VR under pandemin, då ett behov uppstod att turnera sina verk som var ”pandemisäkra”.

Hur kan man koppla upp sig och dela en upplevelse utan att vara i samma fysiska rum?

Frågor kring temat var, hur kan man hantera nätsäkerhet och publikens reaktioner utan att vara närvarande i rummet? Deltagarna fick även testa att interagera som avatarer i en animerad miljö, där en dansare hade förinspelat sig själv i motion capture-dräkt och var även med live under upplevelsen. Det blev en omvälvande upplevelse där alla dansade och rörde sig fritt i en virtuell miljö!

Tack Jonas Myrstrand och Robin Jonsson för 2 mycket inspirerande dagar!