Kultur är det som för oss samman. Det ligger till grund för det europeiska projektet och en katalysator för Europas framtid. Kultur har ett enormt inneboende värde och bidrar väsentligt till ekonomin. Kultur har alltid varit ett levande socialt lim och resurs som har kunnat läka sår i tider av kris. Allvaret i den fortsatta krisen orsakad av COVID-19-pandemin och de utmaningar som ligger framför oss kräver en oöverträffad och samordnad åtgärd.

Culture Action Europe föreslår att vi börjar ta itu med dessa utmaningar och möjligheter genom att följa de fyra stegen nedan:

  • Anslut kulturoperatörer och beslutsfattare för datadriven, evidensbaserad kulturpolitik (dvs. SDG Culture 2030 Agenda).
  • Stöd lokalt verksamma och transnationellt innovativa mikroorganisationer och artister.
  • Utveckla en flexibel och smidig finansieringsinfrastruktur för sektorövergripande samarbete som leds av kulturoperatörer och konstnärer.
  • Möjliggöra enkel tillgång till finansiering för experiment, konstnärlig forskning och innovation.

Det är viktigt för oss, kulturoperatörer i Norden, att våra värderingar återspeglas i Cultural Deal For Europe.

Intercult är stolta av att ha skrivit under på det nordiska kapitlet tillsammans med Region Västra Gotaland (SE), Cirkus Syd (SE), Riksteatern (SE), Nordisk Teaterlaboratorium – Odin Teatret (DK), Insitut for (X) (DK) och många fler deltagande kulturoperatörer i Danmark och Sverige.

För vidare information, tryck på länken nedan

 

https://cultureactioneurope.org/projects/culturaldealeu-campaign/hub-meetings/