Som en del av det internationella projektet Creative Waves – Baltic Sisterhood of Change höll Intercult, som representerar Sverige och är ledande partner i projektet, den 26 mars en workshop med vår konstnärliga ledare Halina Rosa. Deltagare kom fysiskt till Intercults kontor på södermalm i Stockholm för att fördjupa sig om måleri med traditionella rosmönster på tyg.

Halina Bartoszek-Rosa är konstnär, målare, designer av textila mönster och textilier, designer av moderna kostymer med folkliga mönster och chefredaktör för tidningen DESIGNER. År 2020 hedrades hon med titeln Ambassador of Cultural Heritage of the World Polonia och år 2018 för Sweden Business Women Ambassador för att ha främjat entreprenörskap och kreativitet bland kvinnor. 

  • Halina Rosa berättade i början av workshopen om hennes erfarenheter inom design, hantverk och tekniken hon i många år har utvecklat för att skapa de vackra rosmönster hon gör idag. Halina målade sina första rosor vid en ung ålder och än idag är rosor en stor del av hennes skapande, design och liv...

      ………

  • Efter introduktionen fäste workshopens deltagare tyget på ett jämnt underlag, Halina använder sig av kartong, för att enkelt kunna rita de mönster man sedan målar på tyget. Här har du fria händer att rita ditt egna mönster av kvistar, blad och rosor..
    .

        

  • När alla skissat sitt egna kreativa mönster visade Halina deltagarna hur man med penslar kan applicera färg på tyget. Först fyller man i och målar hela mönstret med en svart färg. För att skapa en bakgrund. När den svarta färgen var helt torr hällde vi upp lite av färgerna från dagens palett vilket var vitt och blått för att blanda tre olika nyanser av blå på en separat tallrik. Med olika nyanser av ljus- och mörkblå kan du skapa djup och ge liv till rosorna du målar..
    .

        

  • Det är en utmanande teknik att måla rosbladen på samma sätt som Halina undervisade i men övning ger färdighet och dagens målningar blev fantastiska. Tipsen som Halina Rosa lärde deltagarna för att måla ett rosblad var att använda lite färg på penseln och enbart ha färg på ena sidan av borsten när du målar.
    .

        
.

Konst. Hantverk. Gemensamt skapande. En stund av glädje och systerskap i en värld som blir alltid svårare att hantera. Ett hopp om att kunna leva på sitt skapande och sin passion. En inspiration och en liten början på en lång ny väg.

Stort tack till vår konstnärliga ledare Halina Rosa och alla deltagare för en inspirerande, företagsam och nyskapande workshop! 

Häng på Creative Waves resa genom våra sociala kanaler: