Chris Torch, grundare och Programchef vid Intercult sedan 1996, lämnar Intercult för gott från och med februari 2018. Han har varit engagerad som konstnärlig ledare vid Timisoara2021 sedan januari 2017 men nu övergår projektet i en ny och spännande fas. Från och med hösten 2017 arbetar han i Rumänien med fullt fokus på detta fleråriga åtagande.

– Det är en ära att få ett sådant här uppdrag, säger Chris Torch. Att jag som konstnärlig ledare kan skapa närmare relationer mellan Sverige och Rumänien inom kultursektorn är en extra fördel. Jag är stolt över att få vara en sådan länk.

Bland de första större evenemangen som presenteras under Timisoara2021 kommer Cirkus Cirkörs föreställning ”Limits” som redan i år gästar Timisoara den 22-25 november. Chris Torch har ett stort nätverk över hela Europa, och detta kommer han utnyttja som konstnärlig ledare för Timisoara2021.

– Vi är igång med intensiv planering under StartUp fasen, för att både höja kultursektorns internationella kompetens i Timisoara men samtidigt att pröva oss fram till medborgarnas behov och förväntningar. Jag har aldrig varit med om en sådan dynamisk process under mitt arbete med Europeiska Kulturhuvudstäder genom åren.

Chris har startat och drivit ett flertal stora EU finansierade kulturprojekt under sina år som Programchef och Senior Associate på Intercult, både i Sverige och runt om i hela Europa.

Det senaste projektet, CORNERS, har i november 2017 sin slutliga sammankomst efter fyra års nyskapande arbete av konstnärer och människor på olika platser i elva europeiska projektländer. Chris har också engagerat sig i EU:s kulturpolitik och är bl.a. en av grundarna av den europeiska kulturpolitiska organisationen Culture Action Europe.

Chris Torch har i över 20 år arbetat med europeiska kulturprojekt, inom Intercults organisation. I och med att han börjar sitt uppdrag på heltid i Timisoara kommer han att lämna allt ansvar för organisationen till VD Iwona Preis och Intercults styrelse, från och med 2018.

– Det har varit en fantastisk resa med Intercult under mer än 20 år. Personligen är jag övertygad om att Intercult har bidragit stort till en internationalisering av Sveriges kulturliv. Men mer måste göras för att förstärka Europas investering och engagemang. Kulturhuvudstäderna, EUs flaggskepp när det gäller kultur och samhälle, är viktiga instrument för ökat utbyte, säger Chris Torch.