Den 10 juni 2022 hölls det andra multiplier event:et av den Skotska delen av BridgingDigital– projektet, FabelVision
Det hölls i Gallows Green – en plats för historiska grymheter där, på dagen 1697, 7 invånare i Renfrewshire avrättades, deras kroppar brändes och askan begravdes under en hästsko av järn vid Maxwelton Cross.

Evenemangets var i form av ett “liveminne” av de som mördades och var en lanseringen av den första prototypen av en ny digital AR-applikation, som ska sammanföra 1500-talet med 2000-talet, med vittnen inklusive 2 ledamöter av det skotska parlamentet och 5 lokala rådsmedlemmar samt lokala invånare i Renfrewshire. Deltagarna kunde med sina mobiltelefoner komma åt den första prototypen för augmented reality-filmen på hemsidan via en QR-kod.

Under veckorna och månaderna som ledde fram till eventet, Robert Mackie, en multimediastudent vid UWS, deltagare i samhällsgruppen Renfrewshire Witchhunt 1697 och elever på StudioFV arbetade med att förbereda prototypen under ledning av Trent Kim. StudioFVs filmskapare samlade filmmaterial. RWH1697-deltagarna berättade historien och skapade ljudspåret med StudioFV. På dagen hjälpte StudioFV till att lansera appen och samlade in filmmaterial och vox-pop-intervjuer med deltagare och lokala invånare (rådgivare, samhällsledare, företagare).