Connecting Georgia (2019-2020) är ett konstnärsledt projekt som utforskar postindustriellt strandarv i samband med stadsplanering och samhällsutveckling och förbinder staden Batumi med andra europeiska städer. Projektet är kopplat till det Creative Europe-finansierade projektet Memory of Water som samlar sex partners i Europa och finansieras av Svenska institutet, Tredjelands deltagande i Östersjöregionen.
Batumi i Georgien är en snabbt utvecklande stad vid Svarta havets kust. Under de senaste decennierna har det funnits en tendens att krossa en del av det gamla arvet för att investera i att bygga flerbostadshus, främst riktade mot utländska kunder.Stadens kulturarv, särskilt i Gamla stan, lider av resultat av "utveckling", med hänsyn till bara utvecklarnas intressen, som långsamt förstör historien och minnena utan planer på att bevara historien.Vissa byggnader är borta och vissa är fortfarande i riskzonen , men på grund av vissa aktiva medborgargrupper fortfarande bevakade. Detta är en tuff och viktig fråga för BATUMI, att omfamna stadsutveckling och hitta verktyg för att skydda historien. Denna diskurs pågår i partnerstäderna Memory of Water, särskilt i Gdansk med diskursen om postindustriellt område i Unga Staden, Port Stockholm och Port Göteborg är exempel på snabb stadsomvandling med förlorat arv som följd.
Genom att engagera konstnärer i Stockholm och Batumi i samskapande och utforskning har Connecting Georgia för avsikt att inkludera Batumi i en större internationell dialog om utmaningarna stadsplanering och stadsutveckling i städer vid vattnet med postindustriellt kulturarv. Det var också planerat att inkludera kreativt residens för två svenska konstnärer, kuraterade av den konstnärliga duon SIMKA, i Batumi (Georgien) men på grund av Covid-19-pandemin ändrades planen för att inkludera mer digitalt utbyte av idéer och exponering. Projektet syftar till att utforska den inverkan som konstnärer kan ha på postindustriell kulturarvsplanering vid vattnet.
5 konstnärer från Stockholm och 5 konstnärer från Batumi samarbetade virtuellt och utbytte idéer och erfarenheter. Varje konstnär utvecklade ett konstnärligt ingripande som utforskar det postindustriella kulturarvet, social hållbarhet och stadsutveckling. Projektet avslutas med ett stadslabb i varje stad, en plats där medborgare, konstnärer, experter, icke-statliga organisationer och offentlig sektor kan gå samman för att sam skapa idéer, verktyg och teknik som tar itu med lokala utmaningar i ett europeiskt sammanhang.
Batumi Konstnärer
Irakli Dzneladze, fotograf
Giorgi Gogiberidze, målare, regissör, fotograf och manusförfattare
Shota Gujabidze, fotograf, filmregissör och stadsaktivist
Zaira Nadirashvili, bildkonstnär och fotograf
Levan Tsulukidze, musiker, multimediekonstnär, målare
med arrangören Zviad Eliziani, Batumi International Art-house Film Festival (BIAFF)
Stockholmskonstnärer
Oskar Gudéhn, musiker och arkitektFelice Hapetzeder,
bildkonstnär SofiaRomberg,
bildkonstnär och scenograf
SIMKA, curatorer och bildkonstnärer
IntercultBAHA, Batumi Konsthus Argani
Östersjö kulturcentrum,Gdansk
Samarbetspartners
PPV Knowledge Network, Kiev
TU Konstplattform, Mariupol
Med stöd från Svenska institutet